17 Eylül 2010 Cuma

Beşiktaş - CSKA Sofya

Schuster maçın kadrosunu Beşiktaş'ın önelemelerde oynadığı maçları düşünerek ve işin içine rotasyonu katarak sistemi bozmadan yazmış. Takımın ana taktiği 4-3-3'ün ilk tercih kanat adamlarından Quaresma'nın sıfıra inip pozisyon yaratma (winger) görevi Hilbert'te, iç forvet Nihat'ın görevi Holosko'daydı. Maçın ilk 10 dakikasında Holosko'nun doğru koşuları yapıp gole de çok yaklaşması umutlandırıyordu, ancak daha sonraları iki oyuncunun da basiretinin bağlanması takımda kangrene yol açtı.

Schuster rakibi Avrupa takımı hüviyetinde önde alan savunmalı ve hücum-defans dengesinin yüksek kurulduğu bir takım olarak çizmiş kafasında. Rakip ise belki de isimden çekinerek, belki de bize çalışarak Anadolu takımlarının elimizi kolumuzu bağladığı gömülü defans ve uzun toplarla ve kapılan topların bir an önce forvetlere iletilmesi taktiğiyle oyunu kilitledi. Tabata'nın net pozisyonuna kadar rakip takım oyunu istediği gibi götürüyordu da aslında, o pozisyonda kurulan üçgenler, Nobre'nin stoperi dışarı çekmesi ve Tabata'nın dikine doğru yer değiştirmesi skoru getiriyordu ki kaleci inanılmaz bir top çıkardı. Rakibin sistemini bozan tek atak gol olmazken takımın inatla yüklenmesi sonucunda Guti'nin asistine Fabian'ımız Ernst'imiz kafayı koyarak Avrupa Liginde ilk 3 puanı cebimize koyuyordu.

Çok eleştirilen ofsayt taktiğinin bu oyunun bir gerekliliği olduğunu bir kenara koyup savunma oyuncularının iyi uyguladığını söylemem lazım. Bugün bu defans taktiğinde sadece Ekrem Dağ sırıttı, o da klasik bir sağ bek olmamasından kaynaklı pozisyon bilgisi eksikliği taşıyor, İsmail'in oynadığı maçlarda oradan gelen ataklar gibi. Defans oyuncularımız orta sahadan topu çıkartacak oyuncuyu özellikle kestirmeye çalışıp yerleşimlerini buna göre yapıyorlar, oyunun normal akışında ise hamleli oyuncu biraz daha önde kalırken arkadaki süpürücü (bugün Zapo) kalan topları alıyor. Rakibin yakaladığı 1-2 kontra dışında bugün pozisyon verdiğimizi de söyleyemeyeceğim. Sete set hücumlarda önliberolarımızın önemli kalitede olması, aşırı derecede iyi pozisyon bilgileri zaten pozisyon vermemizi engelliyor.

Derbi öncesi CSKA bizi oldukça yordu, dinlenmesini beklediğimiz Toraman, Bobo ve Quaresma'nın efor sarfetmelerine neden oldular. Fenerbahçe maçına da bu sistemle çıkılacaktır, orta sahada Tabata'nın yerine Guti, Guti'nin yerine Necip veya Aurelio kayacaktır, solda Quaresma, sağda ise hocanın 3 tercihiden biri oynayacaktır. Şimdiden tahmini kadromu vereyim:

Cenk (Hakan)

Ekrem - Toraman - Zapo (Ferrari) - İsmail

Guti - Ernst - Necip (Aurelio)

Holosko(Nihat) - Bobo - Quaresma

3 yorum:

SirEvo dedi ki...

Şu resmi afiş yaptır, alalım birkaç tane, dağıtalım eşe dosta. Ernst Ernst Ernst!

chora dedi ki...

yapalım haklısın altına da saçsız kral yazalım..

SirEvo dedi ki...

Saçsız Kral, Panzer, ne istersen yaz ama bu tam afişlik ya. Ciddi ciddi ama bizim yöneticiler bunu nerede düşünecek...